GYİAD’ın ABD Başkanı Biden’ın soykırım ifadesini kullanmasına karşı açıklaması

GYİAD olarak, ABD Başkanı Joe Biden'ın 1915 olaylarına ilişkin politik bir söylemle sözde soykırım ifadesini kullanmasını esefle karşılıyor ve reddediyoruz. Tarihsel ve Uluslararası hukuk açısından geçerliliği olmayan bu gerçek dışı, politik temelli ve dayanaksız ifadeyi şiddetle kınıyoruz. Açıklamada ortaya atılan sözde “soykırım” iddiası uluslararası hukukun talep ettiği dayanaklardan ve bilimsel kanıtlardan yoksundur. 

Farklı kökene sahip Türk ve Ermeni halkları, yüzyıllardır kardeşçe yaşamaktadırlar. Tarihi olaylar tarihçiler tarafından araştırılmalı, gerçekler siyasi konjonktürün çıkarları tarafından “sözlerle” belirlenmemelidir. Üçüncü bir ülke olarak ABD'nin kimseye yarar sağlamayacak bu anlamsız çıkışını ne siyasi ne de diplomatik açıdan doğru bulmak mümkün değildir. 

İçerisinde bulunduğumuz bölgedeki diplomatik hassasiyetler dikkate alınmalı, tarih uzmanlar ve araştırmacılar tarafından değerlendirilmeli, ABD yönetimi, toplumlar arasında diyalog yoluyla ele alınması gereken konularla ilgili tavrını yeniden gözden geçirmelidir.