Türkiye sert virajı kazasız dönmeyi başardı

2017 yılı büyüme rakamlarına ilişkin bir değerlendirme yapan Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD) Başkanı Yiğit Savcı, “Ülkemizin 2016 yılında yaşanan son derece talihsiz ve üzücü gelişmelerin ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinden 1 yıl gibi kısa bir süre içinde kurtulmaya başladığını ve yüzde 7,4’lük büyüme oranı yakaladığını görmekten mutluluk duyuyoruz. Türkiye sert virajı kazasız bir şekilde dönmeyi başardı” dedi.
 
Kamunun nokta atışı destekleri yadsınamaz

“Çarpıcı büyüme oranının da işaret ettiği gibi, ekonomide büyüme dinamikleri kendi kendine çalışır hale geldi” diye konuşan Yiğit Savcı, “Büyümenin böylesine yüksek bir performans sergilemesinde, başta Kredi Garanti Fonu olmak üzere, kamunun sağladığı geniş kapsamlı desteklerin büyük rol oynadığı düşüncesindeyiz. Zamanında ve nokta atışı olarak adlandırabileceğimiz bu teşvik ve desteklerin büyüme üzerindeki olumlu etkisi tartışılmaz bir seviyede. Sanayi üretimi ve ihracattaki artış ile yatırımların yeniden canlanmaya başlamış olması da büyümeye ciddi katkı sağladı. Büyümenin hemen her sektörde toplam 1 milyondan fazla istihdam sağlamış olması da diğer olumlu bir gelişme” dedi.
 
Genç iş dünyası da olumlu etkileniyor

Ekonomik büyüme dinamiklerinin yeniden çalışmaya başlamasının ve yüksek büyüme performansının, temsilcileri arasında bulundukları genç iş dünyasını da olumlu etkilediğinin altını çizen Savcı, “Özellikle yeni girişimler için ortamın giderek daha uygun hale geldiğini, genç girişimcilerin moral ve yatırım iştahlarının arttığını gözlemliyoruz. Büyüme temposunun 2018 yılında da sürdürülmesi, yeni genç girişimler için de büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.
 
Büyümenin kalıcılığı için herkese görev düşüyor

Bu aşamadan sonra büyümede kalıcı sürdürülebilirliğin kritik bir öneme sahip olduğunu ve bunun için toplumun tüm kesimlerine görev düştüğünü ifade eden Savcı, özellikle üzerinde durulması gereken başlıkları cari açık, yüksek enflasyon ve Türk Lirası’nın değerinin korunması olarak sıralayarak şunları söyledi:
 
“Büyümenin kalıcı sürdürülebilirliği için, yabancı yatırımcıları çekme doğrultusunda AB ile ilişkilerin güçlü tutulması gerektiği düşüncesindeyiz. Bu yönde, Bulgaristan’da gerçekleşen görüşmelerin olumlu yönde seyretmesinden mutluluk duyduk. Aynı şekilde, yakın geçmişte GYİAD olarak benzer adımlar attığımız Almanya ile yaşanan sorunlar konusunda, çözüm yolunda atılan olumlu adımlar da sevindirici.”