Kapsamlı ve Özellikli Hazırlanmış Bir Destek Paketi ama B ve C Planları Hazır Olmalı
Fuat Pamukçu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın Koronavirüsle Mücadele Eş Güdüm Toplantısı sonrası açıkladığı "Ekonomik İstikrar Kalkanı" paketini değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın başkanlığında bugün Çankaya’da gerçekleştirilen Koronavirüs Toplantısı´nda Türkiye ve ihracatı adına çok kritik kararlar alındığına dikkat çeken Pamukçu, paketin kapsamlı ve özellikli hazırlandığını ve birinci aşamadaki ihtiyaçları karşılayacak önlemleri kapsadığını kaydetti.
Paket, Türk ekonomisine önemli katkılar sağlayacak
Ekonomik İstikrar Kalkanı paketinin iş dünyasının talepleriyle örtüştüğünü ifade eden Pamukçu “KOBİ’lerin kredi borçlarının ertelenmesi, Kredi Garanti Fonu (KGF) limitlerinin artırılması, temerrüde düşen firmalara mücbir sebep kaydı düşülmesi, ihracatçının desteklenmesi ve çeşitli sektörlerde KDV ve SGK primlerinin ertelenmesinin piyasada nakit akışını artıracaktır. Turizm ve eğlence dinlence sektörü için ayrıca önlemler alınmış. Kovid-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemeleri asgari 3 ay ötelenecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği, asgari ücret desteği gibi tedbir paketinde yer alan birçok husus Türk ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır” dedi.
Pamukçu, genç işsizlik oranlarına dikkat çekti
Pamukçu, genç işsizliğine dikkat çekerek, “TÜİK tarafından açıklanan verilere baktığımızda 2019 yılı işsizlik oranının yüzde 13,7 seviyesinde gerçekleştiğini görüyoruz. Verilere göre 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta işsizlik oranı bir önceki yıla göre 5,1 puan artarak %25,4, istihdam oranı ise 1,9 puan azalarak %33,1 oldu. İçinden geçmekte olduğumuz dönemde genç işsizlik oranlarındaki artışın önlenmesine yönelik hamlelerin de yapılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
‘Paket, iyi bir ilk adım olabilir’
Açıklanan tedbirlerin; istihdamı, üretimi ve en önemlisi de insanı güvence altına almasının, salgın sonrası Türkiye’de ekonominin pozitif yönde ilerlemesine güvence sağlayabilecek birinci adım olarak değerlendiren Pamukçu, sunulan öneride yer almasını istedikleri, stopaj gibi kaynağında yapılan kesintilerin ödemelerini içeren muhtasar beyanname sürelerinin 3 ay ertelenmesini önerdiklerini de belirtti. Pamukçu “Paket iyi bir ilk adım olabilir önümüzdeki dönemde yurt genelinde daha katı tedbirlerin alınmasını bekliyoruz. Yayılma hızının azalması için AVM, lokanta ve restoranların durumları yeniden gözden geçirilmeli” şeklinde konuştu.
B ve C planlarımız hazır olmalı
Virüs etkisinin yurt genelinde arttıkça ikinci ve üçüncü evrelerinde farklı destekler gerekebileceği öngörüsünde bulunan Pamukçu açıklamalarına şöyle devam etti: “Özellikle işsiz kesimlerde elektrik, su ve doğalgaz gibi doğal ihtiyaçlara destek, ciro kaybı sebebiyle kapanan AVM ve dükkanların kredilerinin yapılandırılması, kredi kartı ve tüketici kredilerinde yapılandırmalar gibi ek içerikler eklenmeli. Destek paketi üretimin ve ticaretin devam ettirilmesi varsayımı ve hedefi üzerine kurgulanmış. Ülkemizde istihdamın büyük bölümünü sağlayan KOBİ’lerin daha acil ihtiyaçlarına eğilecek bir öneriler paketi de yakın vadede devreye alınabilir. Halihazırda işsiz kalmış olan vatandaşlarımızın ve hane halkının ihtiyaçları ve işsiz kalması muhtemel çalışanlar için İşsizlik Sigorta Fonu’nun daha etkin olarak devreye sokulması düşünülebilinir. Ayrıca, salgının daha da artması ve yarım veya tam karantinaya dönüşmesi halinde de B ve C planları hazır olmalı” dedi.