"İran, riskli ama çok kârlı bir pazar"

Bölgedeki jeopolitik risklerin doğru yönetilebileceğini belirten Sevim, Türkiye’nin, komşusu İran’daki bu fırsatı iyi değerlendirmesi gerektiğini kaydetti. DEİK Türk-İran İş Konseyi Başkan Yardımcısı Osman Aksoy ise, İran’ın riskli fakat çok kârlı bir pazar olduğunu vurguladı.
Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği tarafından düzenlenen İran’daki Ticari Yatırımlar panelinde, ambargoların ağır yükünün hafiflemeye başladığı İran’daki iş fırsatları masaya yatırıldı. 
 
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan GYİAD Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Sevim, İran’da çok büyük fırsatların olduğuna işaret etti. Ülkenin, 1979 İran Devrimi’nden bu yana uygulanan ambargoların hafiflemesiyle tüm ülkelerin ve tüm yatırımcıların dikkatini çektiğini belirten Sevim, bu sebeple GYİAD olarak bu paneli düzenlemeye karar verdiklerini ve Nisan ayında ülkeye bir ziyaret gerçekleştireceklerini dile getirdi. İş dünyasının büyük bir katılım gösterdiği panelde, Sevim, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “İran konusunda çok büyük bir fırsat var. Bu fırsatı Türkiye’nin iyi kullanması gerekiyor. En büyük sorun jeopolitik riskleri yönetmek. Onları yönetebilirsek ve bu süreçte ülkeyi tanıyarak akıllı davranırsak, İran’da inanılmaz bir potansiyelle karşı karşıya olacağız.” 
 
Demirdağ: “İran’daki gelişmeler Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor”
 
Sevim’in ardından konu hakkındaki görüşlerini paylaşan GYİAD Yönetim Kurulu ve İcra Üyesi İlkay Demirdağ, İran’da kaldırılan yaptırımların, ülkenin, ekonomik ve siyasi açıdan yeniden dünya sahnesine dönüşü anlamına geldiğini ifade etti. “İran, 80 milyona yakın nüfusu, çok kültürlü etnik yapısı ve köklü devlet geleneği ile öne çıkan ülkelerden biridir” diyen Demirdağ, İran’daki bu gelişmelerin Türkiye’yi de yakından ilgilendirdiğini kaydetti. 

Aksoy: “İran pazarı riskli ama çok kârlı”
 
Avrupa’dan Çin’e, ABD’den Japonya’ya birçok ülkenin İran ile ticari anlaşma yapmak için sıraya girdiğine dikkat çekilen panelde, ülkedeki genç ve eğitimli nüfusa da işaret edildi. İran’ın sosyo-ekonomik yapısı hakkında bilgi veren DEİK Türk-İran İş Konseyi Başkan Yardımcısı ve Hayat Kimya Genel Sekreteri Osman Aksoy, İran’ın kullandığı takvimden, resmi tatillerine, asgari ücretinden vergi oranlarına kadar birçok konuda önemli detayı katılımcılarla paylaştı. Aksoy, Türk şirketlerinin İran’da yaşadıkları en büyük sıkıntıları şu sözlerle anlattı: “İran’da, Türkiye’ye ve İran’a aynı zamanda hitap edebilecek kadar büyük ve güvenilir bir şirket bulmak zor. Bir de İran’da yatırım yapmak için risk almak gerekiyor. İran pazarı riskli ama çok kârlı bir pazar.”

İran ve Sudan Yatırım ve Ticaret Danışmanı, Dış İlişkiler Uzmanı ve Dışişleri Bakanlığı Raportörü Noyan Aksak’ın ülkedeki yıllık büyüme oranlarını değerlendirdiği, Dentons Hukuk Bürosu, İmalat Sektörü Grup Lideri ve İran Sorumlusu Pirouzan Parvine’in de İran’daki yatırımların hukuki boyutuna ilişkin önemli açıklamalarda bulunduğu panelin sonunda konuşmacılar, plaketlerini GYİAD Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Sevim’in elinden aldılar.