GYİAD'ın İstanbul Sözleşmesi ile ilgili gelişmelere ilişkin açıklaması

Şiddetin önlenmesi, mağdurların korunması ve şiddet uygulayanların adalete teslim edilmesine yönelik maddeleriyle büyük önem taşıyan İstanbul Sözleşmesi, ciddi bir insan hakları ihlali oluşturan bu sorunu en kapsamlı şekilde ele alan uluslararası bir anlaşmadır. Sözleşme şiddete sıfır tolerans gösterilmesini hedefler. Ayrıca, toplumun her ferdini, özellikle de erkekleri ve erkek çocuklarını, tutumlarını değiştirmeye davet ederek, bireylerin vicdanlarını ve düşüncelerini değiştirmeyi amaçlar. 

Ülkemizde her yıl işlenen kadın cinayetleri ve şiddet eylemlerine yönelik, kadınların hukuki anlamda desteklendiği bir zemin yaratmak, 21. yüzyılın en temel anlayışlarından biri olmalıdır.

Kadınlara yönelik şiddetin kökleri, toplumda erkek ve kadın arasındaki eşitsizliğe dayanır ve bir hoşgörü ve inkâr kültürünün sonucu olarak sürdürülür. Eşitsizlik ve şiddete sıfır tolerans ile yaklaşmak, tüm toplum bireyleri ve kurumlarının temel önceliği olmalıdır.

İstanbul Sözleşmesi’nin toplumsal cinsiyet eşitliğinin elzem yapıtaşlarından olduğuna ve esas itibariyle, erkeklerle kadınlar arasında daha fazla eşitlik sağlamaya yönelik bu sözleşmeden çekilme kararının yeniden değerlendirilmesinin, hukukun üstünlüğü açısından kaçınılmaz bir gereklilik olduğuna inanıyoruz.