GYİAD'DAN SANAL GERÇEKLİK TEMELLİ ORMAN YANGINI FARKINDALIK HAREKETİ

 

BASIN BÜLTENİ                                                                                                                                                                                                                                                                      04.05.2023

 

Bu Yaz ormanlarımız yanmasın!

Unutma; göz açıp kapayana kadar hektarlarca orman yanmıştı!

 

GYİAD’DAN SANAL GERÇEKLİK TEMELLİ

ORMAN YANGINI FARKINDALIK HAREKETİ

 

Yaz aylarının yaklaşmasıyla Türkiye ormanları yine orman yangını tehlikesi altında!

Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği (GYİAD) Sürdürülebilir Çevre Çalışma Grubu, yangınlarla hızla yok olan ormanlık alanlarımız konusunda farkındalık yaratmak üzere “Göz Açıp Kapayıncaya Kadar” Sanal Gerçeklik (VR) projesinin startını verdi.

 

Türkiye her yıl orman yangınlarıyla göz açıp kapayıncaya kadar hektarlarca orman arazisini kaybediyor. Yaz ayları yaklaşıyor ve yaz demek ne yazık ki orman yangını demek. Çevre konusunda toplumsal duyarlılığın artmasıyla gelecek nesillere yaşanabilir, sağlıklı, yeşil ve temiz bir dünya bırakılması konusunu öncelikli hedef olarak gören GYİAD Sürdürülebilir Çevre Çalışma Grubu, orman yangınları konusunda farkındalık yaratmak üzere “Ormanlar Geleceğimizdir, Geleceğin Sahibi de Sensin” mottosuyla “Göz Açıp Kapayıncaya Kadar” VR projesi başlattı.

 

Projenin lansmanı, 4 Mayıs’ta Turkcell Platinum Park’ta gerçekleşti. GYİAD Başkanı İrem Pehlivanoğlu Gürkaş’ın açılış konuşmasının ardından gerçekleşen “Sürdürülebilir Çevre ve Orman Yangınları Paneli”nde Profesyonel Dağcı, Yazar ve Sosyal Girişimci Nasuh Mahruki, Sosyal Girişimci ve Akademisyen Prof. Dr. Itır Erhart, Enerjisa Enerji Sürdürülebilirlik ve Kurumsal Yetkinlikler Bölüm Başkanı Ebru Taşçıoğlu gibi konuşmacıların yanı sıra GYİAD Sürdürülebilir Çevre Çalışma Grubu Eş Başkanı Mustafa Özer’in moderatör olarak yer aldı.

 

Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye'de, 2012 yılından 2021'in sonuna kadarki dönemi kapsayan son 10 yılda toplam 27 bin 150 orman yangını çıktı ve 226 bin 845 hektar ormanlık alan zarar gördü. Ayrıca 28 Temmuz 2021 tarihinde başlayan orman yangınlarında 15 gün içinde 54 ilde 250’nin üzerinde orman yangını meydana geldi ve bu yangınlardan yaklaşık 150 bin hektar orman alanı etkilendi. Türkiye’nin dört bir yanında kamusal alanlarda ve üniversitelerde gerçekleştirilecek “Göz Açıp Kapayıncaya Kadar” VR projesi ile sanal gerçeklik teknolojisi kullanılarak VR cihazlara yüklenmiş orman yangınları filmi yardımıyla farkındalık yaratacak.

 

İrem Pehlivanoğlu Gürkaş:

“Orman yangınları ekolojik dengenin bozulması ve ekosistemin zarar görmesi demek!”

Orman yangınlarının yalnızca ağaçların kül olması anlamına gelmediğini belirten GYİAD Yönetim Kurulu Başkanı İrem Pehlivanoğlu Gürkaş, “Orman yangınları, ekolojik dengenin bozulması ve bütün bir ekosistemin zarar görmesi anlamına geliyor. Ormanları sadece ağaç toplulukları ve canlıların oluşturduğu alanlar olarak görmemeliyiz. Ormanlar oksijen kaynağımız, akciğerlerimiz, ekonomik ve sosyokültürel zenginliğimiz, biyoçeşitliliğimiz, su ve besin kaynaklarımız. Kısacası ormanlarımız hayat. Bu nedenledir ki iklim değişikliği, sürdürülebilirlik ve çevre konularında toplumda farkındalık yaratılması sadece siyasi veya kamu otoritelerinden beklenmemelidir. Böylesi küresel bir sorunla mücadelede toplumun tüm kesimleri iş birliği içinde olmalı. STK’lara, kamu kurumlarına, basına ve eğitim kurumlarına; kısacası herkes bu sorumluğun bilincinde olmalı. GYİAD olarak gerçekleştireceğimiz bu projeyle sadece bir kişide bile farkındalık yaratmanın ne kadar önemli olduğunun bilincindeyiz. Uzun süredir üzerinde çalıştığımız projemizin bugün startını veriyor olmanın gurur ve mutluluğunu yaşıyoruz. Projemizin hayata geçirilmesindeki emekleri için çalışma grubu eş başkanlarımız Mustafa Özer ile Cumali Çetinkaya’ya ve ekiplerine teşekkür ederiz. ‘Ormanlar Geleceğimizdir, Geleceğin Sahibi de Sensin’ diyen herkesi elini taşın altına koymaya davet ediyoruz” dedi.