GYİAD, Eşitlik Hareketi ile iş dünyasında cinsiyet eşitsizliğine ‘dur’ diyecek

Dünya hızla dönüşüyor. Bu dönüşüm, teknoloji ve bilimin de etkisi ile cinsiyetler arası eşitsizliğin azalmasına katkı sağlıyor. Ancak maalesef, kadınların ekonomik ve siyasi hayata katılımı beklenen hızda gerçekleşmiyor. Oysa toplumun yarısını oluşturan kadınlar, ekonomik ve toplumsal hayatta ve karar alma mekanizmalarında daha fazla yer aldıklarında, toplumsal gelişim hızlanıyor ve dönüşüm gerçekleşmeye başlıyor. Üstelik ekonomik kalkınma da kadın ve erkeğin eşit temsiline ihtiyaç duyuyor. Kadın ve erkek kaynaklardan ve fırsatlardan eşit yararlandığında sosyal ve ekonomik kalkınma artıyor. İş dünyasında da kadınların daha çok yer alması büyük farklar yaratıyor.
 
Kadınlar, dünyaya erkeklerden daha farklı bakabiliyor ve bu bakış, toplumu dönüştürmeye de ilham oluyor.
 
TÜİK Haziran 2018 verilerine bakıldığında işgücüne katılma oranı geçen yıla oranla yüzde 0,4 artış gösteriyor. Ancak kadın erkek dengesine bakıldığında erkeklerin işgücüne katılma oranı yüzde 73,4 ve istihdam oranı yüzde 67 iken, kadınların işgücüne katılma oranı yüzde 34,6 ve istihdam oranı yüzde 30,1’de kalıyor.
 
Kadınlar istihdamda, yönetimde ve her alanda eşit olmalı
 
Türkiye’nin iş dünyasına yönelik en köklü sivil toplum kuruluşları arasında yer alan Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği (GYİAD), bu önemli soruna daha fazla dikkat çekmek ve çözüm olmak amacıyla Eşitlik Hareketi projesini hayata geçirdi. Eşitlik Hareketi’yle, kadın ve erkeğin iş hayatında eşit temsil edilmesi, kaynaklardan ve fırsatlardan eşit ve adil şekilde yararlanması, karar alma süreçlerine eşit katılım sağlaması ve eşit ücret ve yan haklara sahip olması amaçlanıyor. Projenin etkisini artırmak ve daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacıyla, bir de film hazırlandı. Bu kapsamda çekilen, iş dünyasının yanında sanat ve spor alanlarında önde gelen isimlerinin yer aldığı ‘Eşitlik Zamanı’ adlı film, online platformlarda ve sinemalarda izlenebiliyor. Filmde GYİAD Yönetim Kurulu Başkanı Yiğit Savcı, GYİAD Başkan Yardımcısı İlkay Demirdağ, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, Akkök Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve İcra Kurulu Başkanı Ahmet Cemal Dördüncü, şef Arda Türkmen, yazar, televizyoncu Aslı Şafak, gazeteci, spor yorumcusu Banu Yelkovan, Aksoy Holding CEO ve Başkan Yardımcısı Batu Aksoy, Atlantic Council Türkiye Temsilcisi ve Türkiye Programı Executive Direktörü Defne Sadıklar Arslan, Arıkanlı Holding ve İştirakleri Şirket Ortağı Ebru Arıkan, Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, Avukat Ece Güner Toprak, Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur, NG Kütahya Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral, Big Chefs Kurucu Ortak & CEO’su Gamze Cizreli, oyuncu Gökçe Bahadır, Denizbank Finansal Hizmetler Grubu CEO’su Hakan Ateş, oyuncu Mert Fırat, Fina ve Fiba Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin, Türk Milli Voleybolcu Neslihan Demir Güler, oyuncu Ozan Güven, Zess International Kurucu Ortağı ve Zhaojia Technology International Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Sevdil Yıldırım, Procter & Gamble Türkiye ve Kafkasya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu rol alıyor
 
“Kadının dönüştürücü gücünü merkeze aldık”
 
Eşitlik Hareketi’nin tanıtıldığı toplantıda konuşan GYİAD Başkanı Yiğit Savcı, “GYİAD 16. Dönem Yönetim Kurulu olarak tüm çalışmalarımızı ‘Dönüşüm’ vizyonu altında topladık. Bizim için ‘Dönüşüm’ bireyden başlayan, kurumlarla etki alanını arttıran ve nihayetinde, toplumun tamamına sirayet etmesi beklenen bir yol haritasıdır. Bu yola çıkarken her katman için farklı bir başlık belirledik ve kadın, dijitalleşme ve sanat konu odakları üzerinden dönüşüme katkı sağlayacak projeler üretmeye karar verdik. Dönüşüm Çalışma Gruplarımız olarak adlandırdığımız bu üç başlığı işlerken, kadının dönüştürücü gücünü merkeze aldık çünkü kadın aslında çekirdek ailede, bireyin dönüşümüne çok ciddi yön veriyor.
 
Cinsiyet eşitliği konusu önemsiyoruz. İşe kendimizden başladık. Başkan olurken bu konuya büyük hassasiyet gösterdim ve listemizin yarısını kadın üyelerimizden, yarısını erkek üyelerimizden olacak şekilde belirledik. Derneğimizin ‘Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği’ olan ismini ‘Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği’ olarak değiştirdik. Kadınların hem istihdamda hem yönetim kademelerinde hem de eşit ücretle eşit işe alınmalarında, yükselmelerinde güçlü şekilde var olduklarının ve var olmalarının sağlanması gerektiğini söylüyoruz. Her türlü şartta, iş hayatında kadın ve erkek eşittir diyoruz ve Eşitlik Hareketi’ni başlatıyoruz” dedi.
 
“Kadına bakış açısı tüm toplumların geleceğini belirler”
 
GYİAD Kadın Çalışma Grubu Başkanı İlkay Demirdağ, konuşmasında Eşitlik Hareketi’nin yola çıkış noktasından bahsetti: “Kadınlar toplumun yarısı, kalkınmanın anahtarı ve ekonominin can damarıdır. Güçlü, sürdürülebilir, dengeli ve kapsayıcı kalkınma için; kadının çalışma hayatında hak ettiği yeri alması, işgücüne aktif bir biçimde katılması ve yönetimde söz sahibi olması anahtar bir role sahiptir. Çünkü, kadına bakış açısı, tüm toplumun geleceğini belirler. İşte bu yüzden, hayallerimiz için güçlenmemiz, geleceğe eşit adımlarla yürümemiz gerekiyor! Çünkü eşitlik olmadan toplumlar dönüşemez. İşte bu sebeple GYİAD olarak Kadın Çalışma Grubumuzun liderliğinde iş dünyasında cinsiyet eşitliğinin sağlanması için ortak bir duruş, söylem ve aksiyon planı oluşturabilmek üzere ‘Eşitlik Hareketi’ni hayata geçiriyoruz.”
 
Sanat, spor ve iş dünyasından birçok kişinin katıldığı gece, filmde oynayanlara plaketlerinin takdimi ve kapanış konuşmasıyla son buldu.