GYİAD Başkanı İrem Pehlivanoğlu Gürkaş, 15. Global Girişimcilik Haftası’nda konuştu

 

Türkiye’de 2008 yılından beri her Kasım ayında 180 ülkeyle aynı anda kutlanan Global Girişimcilik Haftası’nın 15’incisi bu yıl 14-20 Kasım tarihleri arasında “Geleceğe kanat aç” sloganıyla kutlandı. Girişimcilikte Kadın Gücü oturumunda konuşan GYİAD Başkanı İrem Pehlivanoğlu Gürkaş, derneğin kadın girişimciliği desteklemek adına yapmakta olduğu çalışmalara dikkat çekti.

Sivil toplum kuruluşlarından ve üniversitelerden oluşan 29 kurumun desteğiyle, Global Entrepreneurship Network’ün (GEN) bir parçası olarak çalışmalarını yürüten GEN Türkiye ile Habitat Derneği’nin genel koordinasyonunda düzenlenen Global Girişimcilik Haftası 2022 kapsamında Türkiye genelinde gerçekleşen yüzlerce girişimcilik etkinliğine on binlerce kişi katıldı.

Global Girişimcilik Haftası kapsamında GYİAD tarafından düzenlenen “Girişimcilikte Kadın Gücü” oturumu ise 22 Kasım tarihinde gerçekleşti. GYİAD Başkanı İrem Pehlivanoğlu Gürkaş, Koton YK Üyesi Gülden Yılmaz ve Coca-Cola Türkiye Genel Müdürü Başak Karaca’nın katılımıyla gerçekleşen oturumda, dünyada ve ülkemizdeki kadın girişimciliğinin detayları masaya yatırıldı. Konuşmacılar kendi kişisel girişim hikayelerinden, kadınların girişimcilik yolculuğunda nasıl ayrışabileceğine dair fikirlerinden, girişimcilikte fırsat eşitliğinin öneminden ve bu alanda geleceğe yönelik bakış açılarından bahsetti.

GYİAD Başkanı İrem Pehlivanoğlu Gürkaş konuşmasına kendi girişimcilik hikayesiyle başlayarak, bu alanda yılmadan ve istikrarla yürüyüşünün girişimcilik yolculuğunu nasıl ileriye taşıdığından söz etti; kadın girişimci olmaya dair görüşlerinden ve GYİAD’ın bu alandaki projelerinden bahsetti. Türkiye’de adını ‘Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği’nden ‘Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği’ne çeviren ilk STK olduklarından söz eden Gürkaş, “GYİAD olarak ‘Eşitlik Hareketi’ni başlatmak üzere Eşitlik Zamanı filmini hazırladık. Bu filmle, fırsat eşitliğinin önemine farklı alanlardan birçok ismin katılımıyla dikkat çektik. Yine 12 yıldır Türkiye’deki girişimcilik ekosistemini geliştirmek için üniversitelerde ders veriyoruz. Bu süreçte ağırlıklı olarak dünyadan girişimcilik örnekleri verdiğimizi fark ettiğimiz noktada, Vaka Kitapları Serisi projesini yarattık. Bu yıl dördüncüsünü yayınlamaya hazırlandığımız bu seride, GYİAD üyesi girişimcilerin, aile şirketlerinin yeni kuşak temsilcilerinin ve kadın girişimcilerin hikayelerine yer verdik. Diğer yandan bu dönemde Türkiye'de genç kadınların iş piyasasında yaşadığı zorluklar ve yeni ekonominin gerektirdiği yetenekler konusunda hazır olma durumlarını ele alacağımız raporun hazırlıklarına başladık. Genç Kadın ve Yeni Ekonomi temasından hareketle, yeni ekonomi sektörlerinde başarılı olan kadınların hikayesini ön plana çıkartacağız. Türkiye'de gençliğe kadın perspektifinden bakacağız.”

Global Girişimcilik Haftası; Washington DC’de, Kauffman Vakfı desteğiyle, tüm dünyada girişimcilik ekosistemini geliştirmeye odaklanmış Global Entrepreneurship Network (GEN) şemsiyesi altında yürütülüyor. Başlangıçta ana amacı gençlerin girişimciliği bir kariyer seçeneği olarak değerlendirmelerini teşvik etmek olan GGH; bugün gelinen noktada STK’lardan üniversitelere, girişimcilerden yatırımcılara, özel sektörden medya ve devlet kurumlarına kadar ekosistemde faaliyet gösteren 300’den fazla paydaş kurumu bir araya getiren bir platform olarak konumlanıyor. Bu yıl 15’incisi kutlanan hafta boyunca tüm GGH paydaşları Türkiye’nin dört bir yanında düzenledikleri yüzlerce girişimcilik etkinliğiyle bu alandaki farkındalığı artırmayı hedefledi.