Genç Yönetici ve İş Adamları yeni yatırımlar için gelişmeleri izliyor

Yılın ikinci yarısı için yatırım kararının henüz şekillenmediğini ya da yatırım yapmayacağını belirten üyelerimizin toplam oranı ise yüzde 76’ya ulaşıyor” dedi. 
 
Genç Yönetici ve İş Adamları Derneği (GYİAD), üyeleri arasında gerçekleştirdiği seçim sonrası değerlendirme anketinin sonuçlarını açıkladı. Sonuçları değerlendiren GYİAD Başkanı Serkan Sevim, “Üyelerimizin yüzde 80’i, erken seçime gidilmesinin hem ülke ekonomisini hem de genel olarak işleri olumsuz etkileyeceği görüşünde birleşiyor. Yüzde 20’lik bir kesim ise erken seçim sürecinin herhangi bir etkisi olmayacağına inanıyor” dedi.
 
Gelişmeler yakından izleniyor
 
Ankete katılan GYİAD üyelerinin yüzde 45’inin “Mevcut siyasi ve ekonomik koşullar içinde yılın ikinci yarısında yatırım yapacak mısınız?” sorusuna “Gelişmelere göre karar alacağız” yanıtını verdiklerini söyleyen Serkan Sevim, “Yatırım yapmayacağını söyleyen üyelerimizin oranı yüzde 31 olurken, yatırım planladığını belirtenlerin oranı yüzde 24 oldu. Bu sonuçlardan yola çıkarak, iş dünyasının seçim sonrası atmosferi dikkatle izlediğini ve yılın ikinci yarısı başlamış olsa da yüzde 76 oranındaki çoğunluğun yatırım kararlarının henüz şekillenmediğini ya da hiç olmayacağını söyleyebiliriz” dedi.
 
Dolarda dalgalanma beklenmiyor
 
GYİAD üyelerinin dolarda çok büyük bir dalgalanma öngörmediklerini ifade eden Sevim, “Yüzde 29’arlık iki grubun yılsonu için dolar tahmini 2,70 – 2,90 TL aralığında değişiyor. Üyelerimizin yüzde 31’i ise 2,90 TL’nin üzerine çıkılacağını öngörüyor” diye konuştu.  
 
Kısa vadeli seçim hükümeti
 
Ankette, hükümet kurmaya yönelik çalışmaların da sorulduğunu belirten GYİAD Başkanı Serkan Sevim, “Üyelerimizin yüzde 49’u kısa vadeli seçim hükümeti kurulacağı görüşünde. ‘Hükümet kurulamayacak ve erken seçime gidilecek’ diyen 31’lik kesime karşılık, ‘Uzun vadeli koalisyon hükümeti kurulacak’ diyen üyelerimizin oranı yüzde 16. Azınlık hükümeti kurulacağını belirten üyelerimizin oranı ise yüzde 5’in altında” dedi. 
 
Öncelik TL’de olmalı
 
Serkan Sevim, ankete katılan GYİAD üyelerinin yüzde 48,9’unun “Yeni kurulacak hükümetin ekonomik önceliği ne olmalı?” sorusuna “Öngörülebilir ve istikrarlı bir Türk Lirası”, yüzde 28,9’unun ise “İç talebi canlandırma” yanıtını verdiğini de sözlerine ekledi.
 
GYİAD seçim sonrası değerlendirme anketinden elde edilen başlıca sonuçlar:
 
Hükümet kurma çalışmalarının nasıl sonuçlanacağını düşünüyorsunuz?

Kısa vadeli seçim hükümeti kurulacak %48,9
Hükümet kurulamayacak, erken seçime gidilecek %31,1
Uzun vadeli koalisyon hükümeti kurulacak %15,6
Azınlık hükümeti kurulacak %4,4

Erken seçime gidilmesi halinde ekonomi ve işler nasıl etkilenir?

Çok olumsuz etkilenir %17.8
Olumsuz etkilenir  %62.2
Etkisi olmaz %20
Olumlu etkilenir %0

Yıl sonu dolar kuru tahmininiz nedir?
 
2,90 TL’nin üzeri %31,1
2,70-2,80 TL %28,9
2,80-2,90 TL %28,9
2,60-2,70 TL %8,9
2,50-2,60 TL %2,2
 
Mevcut siyasi ve ekonomik koşullar içinde yılın ikinci yarısında yatırım yapacak mısınız?
 
Gelişmelere göre karar alacağız %44,4
Hayır, yapmayacağız %31,1
Evet, yapacağız %24,4
 
Yeni kurulacak hükümetin ekonomik önceliği ne olmalı?
 
Öngörülebilir ve istikrarlı bir Türk Lirası %48,9
İç talebi canlandırma %28,9
Diğer %20
Enflasyonu düşürme %2,2